10 tips som räddar dig från fett hår

10 tips som räddar dig från fett hår

1. Försök att undvika stylingprodukter

Är det ett måste när du t.ex. ska gå på fest eller så bör du använda de utan alkohol och feta oljor. Undvik även att använda huvudbonader som stänger in håret så att håret inte kan andas. Mössor som används regelbundet och som inte tvättas så ofta kan också de göra håret mer fett. Jag kan själv erkänna att jag hade problem med det i tonåren när jag hade ”bad hairdays” varje dag… Och inte var den som tvättade min mössa så särskilt ofta. Mysigt värre.

2. Tvätta inte håret med för varmt vatten

Det kan torka ut hårbotten, varpå en överproduktion av talg kan påbörjas. Vilket i sig startar en ond cirkel. Tvätta det inte heller för ofta. 2 gånger i veckan räcker!

3. Ös inte på med schampo

Mängden som storleken på en (gammal) enkrona räcker oftast. Var sen väldigt noga när du sköljer ut schampot så att det inte finns några rester kvar i håret. När jag var 12 förklarade min frisör det noga för mig. Förutom att håret känns fetare tack vare resterna är det även en vanlig orsak till att hårbotten börjar klia. Och vad händer när hårbotten kliar? Exakt, du börjar pilla med smutsiga fingrar.

4. Inpackning kan hjälpa mot fett hår

Inpackningar är oftast feta samtidigt som dom är fuktgivande. När du har det i hårbotten (max 2 ggr per vecka) lurar du talgkörtlarna så att de tror att det är nog med fett i hårbotten. På så sätt kan lika lösa lika. Det finns även inpackningar och hårmasker som riktar in sig på oljigt hår, som t.ex. Loreal Paris Elvital Extraordinary Clay In Mask och Cristalliste Luminous Perfecting Masque. Jag personligen märker en stor förbättring om jag masserar in olivolja i hårbotten. Man skulle kunna tro att håret bara skulle bli mer fett men nej, det blev faktiskt mycket bättre!

5. Dissa schampot man köper i matbutiken

Välj hellre att lägga ner lite mer pengar på bra produkter som passar ditt hår, de brukar oftast vara lite drygare och räcker mycket längre. Antingen kan man gå till en frisörsalong och fråga om hjälp eller så kan man hitta många bra produkter själv på nätet.

6. Tips på schampon som är bra mot fett/oljigt hår

7. Tips på balsam som är bra mot fett/oljigt hår

Ps. Prova dig fram och se hur ditt hår funkar. För vissa kan man bli väldigt fet i håret om man använder balsam i hårbotten. För andra kan det hjälpa. Testa dig fram och hitta det som funkar bäst för dig!

8. Torrschampo

Det finns även flera olika sorters torrschampo att använda sig av! Detta är dock inget som gör något bättre i längden. Många frisörer rekommenderar dock att hellre använda det än att tvätta håret mer än två gånger i veckan. Därav är torrschampo en bra vän att ha i nöd när du lider av fett hår! Jag själv skulle inte kunna leva utan torrschampo.

9. Glöm inte borsten

Tvätta borsten regelbundet då fett och smuts fastnar snabbt, vilket i sin tur åker tillbaks på ditt hår nästa gång du borstar det. Försök att få in det som en rutin så att du aldrig låter borsten bli för smutsig! Ta en titt redan nu när du läser det här. Är det verkligen särskilt ren eller har du glömt bort att tvätta den på ett par månader? Många tvättar aldrig sina borstar och det är en ren härd av bakterier, fett och smuts som sen fastnar i ditt hår.

10. Pilla inte i håret!

Försök att hålla händerna i styr och se till att hålla dom rena om du nu måste ta i håret dagen lång. En vanlig anledning till varför många får fett hår snabbt är just för att de petar för mycket med händerna som också dom samlar på sig fett och smuts precis som borsten gör. Jag själv har ganska mycket problem med fett hår tack vare detta… Att hålla fingrarna i styr kan vara otroligt svårt!

Behöver du fler hårtips?

Läs även: 5 tips till att få längre hår snabbare och 7 tips för att få längre hår.

Detta inlägg innehåller annonslänkar.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

3 svar på ”10 tips som räddar dig från fett hår”

Lämna en kommentar