Dricker du dig tjock?

Dricker du dig tjock?

Under min tid som ätstörd har jag i nästan 4 år av dem varit helt fanatisk och besatt av att söka efter artiklar på nätet. När jag upptäckte hur mycket det egentligen fanns om kalorier, viktnedgång och träning blev jag glad och lättad. ”Äntligen kan jag bli smal”! Jag var naiv och otroligt lättpåverkad. Så länge det kommer en varningstext som skriker om hur tjock man blir av det ena eller det andra  så verkar vi förlora våra kritiska ögon. I den artikel som jag snott rubriken ifrån som finns på Aftonbladet , är endast vatten på den gröna listan. För bara ett halvår sedan kändes det logiskt men nu när jag har druckit läsk, saft, Oboy och latte nästan varje dag utan att ha blivit överviktig så börjar jag inse hur fånigt det egentligen är. Ska vi verkligen känna oss tvungna att bara få dricka vatten förutom på helger då kanske en burk läsk eller en öl är okej? Hur tråkigt är inte det?! Om jag älskar cola ska väl jag få dricka det när jag vill utan att få ångest och skuldkänslor? Det tycker i alla fall jag.

Jag har läst MÅNGA liknande artiklar på bland annat Aftonbladet. Det jag blir mest förbannad över är det faktumet att de ofta ”glömmer bort” att att skriva UTÖVER ditt dagliga intag. Ibland skriver det in det men de gör det oftast väldigt luddigt, vilket får många att ta det alltför bokstavligt. Förr brukade jag hålla mig från att äta någonting alls i 3 – 4 dagar i sträck bara för att jag skulle få dricka en latte med lättmjölk 1-2 gånger utav dessa dagar. Trots att jag tränade 1-3 timmar nästan varje dag. Varför? Jag blev så nojig att jag trodde att en liten latte skulle få mig att gå upp 10 kg. Om man redan har problem med självförtroende och mat så kan sådana här vikttips få farliga konsekvenser. Har de som skriver sånt här ens en tanke på hur mycket det kan påverka andra?

Det är inte farligt att dricka något gott under dagen! Ett glas Cola till maten kommer inte att påverka din vikt i huvudtaget och ett glas juice eller ett glas Oboy till frukost är bara bra. Visst, du kan gå upp i vikt om din kropp förbränner 2500 kcal varje dag medan du alltid äter 4000 kcal. Men om du faktiskt inte har någon övervikt som påverkar din hälsa så är det inget att bry sig om. Dessutom måste jag poängtera att våra kroppar är fantastiska! Om det är en eller två dagar i veckan som du äter mycket mer än vad du förbränner så händer det inte så mycket. Det jämnar ut sig med tiden. Tänk logiskt! Hur skulle jag annars någonsin kunnat haft en anorektisk vikt om jag varje vecka har haft minst 3 dagar där jag har ätit 10 000 kcal eller mer?

Stirra er inte blinda på kaloriinnehållet och lita inte fullt ut på det du läser på nätet och i tidningar!

 

31 svar på ”Dricker du dig tjock?”

 1. sv; tack så mkt 😀

  Sorgligt hur människor kan bli så påvärkade av median, anonnser och sånt för det visar ju att de inte har bra självförtroende, och de behöver hjälp att stärka det, inte räkna kalorier och sånt, tycker inlägg som det här borde synas mycket mer!

  Svara
 2. Håller verkligen med – man ska fan i mig inte tro på det som står i tidningen! Jag är så jävla trött på alla bantningstips som finns ÖVERALLT. Man blir lika irriterad varje gång man ser något sådant…

  Har du läst "Mattillåtet" av Gisela van der Ster? Den är riktigt bra.

  <3

  Svara
 3. Sv: Ganska ofta tycker jag! 🙂 <3

  Btw! Apropå ditt inlägg – det är ju så sant! Inget är ju bra i stor mängd, man kan ju för fan bli tjock på morötter xD Så länge man dricker och äter med måtta är det ju aldrig någon fara liksom 🙂

  Svara
 4. Jag har faktiskt själv upplevt att jag kan dricka vad jag vill utan att gå upp i vikt. Äter jag ordentligt istället så går jag ner – oavsett vad jag dricker. Däremot har jag svårt att hålla mig ifrån sötsaker om jag dricker sötad dryck… och just därför går det uppåt isf.

  Svara
 5. Nä som sagt, man ska inte lita helt fullt ut på tidiningarna… Dom kan ju nästan skriva om vad som helst för att tjäna pengar! Jag brukar äta det jag själv vill, är ja sugen på pizza äter jag pizza t.ex., man lever bara en gång 🙂

  Svara
 6. Sv: Ja herre gud! Äpplen är ju en kaloribomb! Så fort jag äter ett äpple måste jag springa minst en timme för att få bort istermagen! xD Nej fy fan va påverkad man är av andras skitsnack :S <3

  Btw, tror att några fler än 10 pers gillade din ansiktsblogg 😉 <3

  Svara
 7. Sv: Ja fy fan asså! Blö på dem.. Överallt är det också "Lina gick ner 67 kg med nya metoden. Tar bara tre minuter per dag.." alltid nya metoder xD

  Jaaa! 😀 Äsch dem kanske inte vågar, kanske är folk du känner men som inte vågar erkänna att dem läser! Typ Jakob xD <3

  Svara
 8. Sv: Hahaha! Oh noes 🙁

  Jag hade heller inte vågar "tänk om dem inte ens tycker om min blogg.. tror att jag är desperat eller något" hade jag tänkt 😛

  Jaaaakob! Han kanske spionerar på dig om du gör något olagligt nu när han ska bli polis 😛 <3

  Svara
 9. Hoppas du haft en toppenfredag 🙂 Min har vart great, tog årets första löparrunda, skönt att kunna börja träna utomhus igen.

  Har du några planer för helgen? eller gör du som jag och tar den som den kommer 🙂

  Svara
 10. Jag skulle oxå se ut som en sumobrottare om man blev tjock av att dricka sånt som e gott.

  Sen vet jag ju att det inte är så nyttigt att dricka energi drycken Burn morgon, middag å kväll…men det e gött…

  Kram på dig!

  Svara

Lämna en kommentar