Förnuft och känsla = visshet?


En dålig illustration från min sida men jag fick lust att försöka i alla fall. Sedan så försökte jag även att komma på en bra sammanfattning om vad jag vill förmedla men det står helt stilla i huvudet.

”Det gäller att låta känsla och förnuft mötas. Då har man tydligen uppnåt Wise Mind – visshet, klokhet, inre sanning. Då man befinner sig där så tar man inga impulsiva beslut, utan man funderar igenom situationen grundligt först. Och med oss känslomänniskor, så skulle det nog kunnat ha förhindrat många katastrofer. Nu menar jag inte att man kan vara på det där Xet jämt och ständigt. Men man ska sträva efter att stanna upp – säga stopp åt sig själv – när en impulsiv känsla kommer, och ”dra fram” förnuftet. Sedan är det ju fritt fram för en inre dialog, men då har man i alla fall stoppat det impulsiva och gett plats för lite tankeverksamhet. Förhoppningsvis leder detta till klokare beslut – vilket åtminstone jag skulle kunna dra fördel av i framtiden.”
Jag tycker ändå att osynligt uttryckte sig rätt bra så jag länkar hennes rätt så gamla inlägg.

Den undre illustrationen visar vad jag går efter, det är för det mesta bara känslan som styr mig och jag gör hela tiden impulsiva saker som jag sedan ångrar. Som en väldigt onödig sak som jag har upprepat flera tusen gånger utan att jag någonsin lär mig. Ofta köper jag lösgodis, vilket slutar med rätt mycket godis, även fast jag knappt ens tycker att det är gott. Jag varken njuter eller gillar det så varför fortsätter jag? Jo för att jag inte använder förnuftet och stänger istället av mina tankar medan de ologiska känslorna styr mig. Vissheten som man ska lära sig att nå ingår i kapitlet ”medveten närvaro” och det är verkligen svårare än vad det låter. Jag känner mig helt borta och valde att rita mitt förnuft som något väldigt litet då jag inte verkar finna det. Jag vet verkligen inte hur jag ska göra för att nå min inre ”visshet” istället för att låta känslorna styra mina beslut.

Idag var jag på DBT-gruppen men jag hade inget att säga eller ge till de andra. Just nu så verkar träningen ligga på hatthyllan och jag glömmer jämnt bort vad det är som jag borde göra. Hur är man här och nu? Hur håller man sig kvar i nutiden när man lever antingen i det förflutna eller i framtiden? Hur ska jag kunna balansera förnuftet och känslorna för att undvika impulser? Så många frågor i en förvirrad liten flicka. Just nu så vill jag bara dra täcket över huvudet och försvinna ett tag från allt, jag är så himla trött på mig själv.

14 svar på ”Förnuft och känsla = visshet?”

 1. sv: ja eller hur. Förstår hur folk tänker som sitter och mobbar folk dag och dag ut. Vad får dom ut på det? Bättre självförtroende? Knappast..blir så trött på folk som inte kan låta andra vara som kanske redan mår jävligt dåligt! Dom gör det bara värre och det kan ju leda till självmord..

  Svara
 2. Va bra:D! Ja jag kände samma tidigare, innan jag visste vad det var som va fel så kände jag att det bara va hopplöst, det är skönt att ha en förklaring på varför man känner som man känner. och nu hoppas jag verkligen att de här ska lösa sig(även för din del), för jag har ingen ork alls. Mamma har alla mina papper på sitt jobb där hans namn och sånt står, jag har jättedåligt minne, precis som min mamma men ska försöka komma ihåg att påminna henne om att ta hem mina papper. Ja varsågod, de känns bara bra att kunna hjälpa till:)

  Svara
 3. Det var en mycket deskriptiv och talande bild du gjort, jag brukar själv rita upp något liknande för att illustrera vad vi styrs av och wise mind. Vill tipsa om:

  Snart finns det en självhjälpsapp till Iphone baserat på Dialektisk Beteendeterapi. Appen är en färdighetsguide med beskrivningar och övningar för att träna upp färdigheter att hantera relationer, reglera känslor, vara medvetet närvarande och stå ut i kris utan att agera impulsivt.

  Lycka till och ta hand om dig själv.

  Svara
 4. Deskriptivt sätt att illustrera förnuft och känsla, jag brukar rita liknande själv när jaggår igenom Medveten närvaro.

  Snart finns det en självhjälpsapp till Iphone baserat på Dialektisk Beteendeterapi. Appen är en färdighetsguide med beskrivningar och övningar för att träna upp färdigheter att hantera relationer, reglera känslor, vara medvetet närvarande och stå ut i kris utan att agera impulsivt.

  Lycka till och ta hand om dig själv.

  Svara

Lämna en kommentar