Hejdå P-piller och hejsan P-stav!

I hela 11 år har jag tagit P-piller. Nu efter alla dessa år har jag bytt till P-stav. Jag var hos barnmorskan och tryckte in staven i armen idag. Det gjorde inte så farligt ont då men det gör rätt ont i armen nu i efterhand. Det liksom molar från överarmen ända ner till handen.

Hejdå P-piller och hejsan P-stav!

Högt blodtryck + P-piller = Dålig kombo

Man kan ju undra varför jag byter efter alla dessa år. Om man har tagit något i 11 år har man knappast lidit av några biverkningar. Inte har jag blivit gravid en enda gång heller. Anledningen till varför jag byter helt plötsligt är för att min blodtryck har legat lite för högt för länge nu. Mitt blodtryck har skiftat mellan normalt och för högt länge men sen 2016 har det varit rätt konstant högt. Vilopulsen är fortfarande kass och det har den varit sen 2011. Jag har tvekat till att byta bort mina P-piller länge men nu kände till och med jag att det var nog. Jag vågar inte riskera att få blodpropp bara för att jag är van att ta mina piller innan jag går och lägger mig.

På de senaste kontrollerna har blodtrycket varit lite högre är vad jag har haft tidigare. Det har nog gjort mig lite mer nojig. I samma veva har jag haft fler migränattacker och migränliknande attacker (när det börjar kännas som migrän fastän det aldrig riktigt bryter ut) än tidigare. Det har gjort det lite svårt för mig att inte tänka på hälsan. Migrän och P-piller ska ju inte heller vara den bästa kombinationen heller.

Medicinjusteringar, sömn & 24-timmars test

Jag hade turen att träffa en sjuksköterska som är hyfsat ny på Prima. Hon var lite mer engagerad än de flesta och tyckte inte att ”det funkar” riktigt räcker. Jag har klagat rätt länge på att jag inte får så stor effekt av Attentin men utan något större gehör. Min läkare skriver varje gång att det funkar bra även när jag säger att det inte funkar alls så jag gav upp efter ett tag. Alla liksom släpper allt när det kommer till mig. För inget blir någonsin helt rätt. Jag är ju en sån där jobbig person som inte får så stor effekt utav mediciner. Samtidigt kan jag inte höja särskilt mycket tack vare blodtrycket och pulsen. Bra kombo va?

Men hon ville faktiskt ta tag i det här nu. Så det kommer att bli ett 24-timmars test för att kolla om blodtrycket verkligen är högt under hela dagen. Hon ska även ställa upp och vara med på ett möte med min läkare för att ge mig stöd. Hon tyckte att det vore bra att börja om från början med exempelvis Concerta som jag tog 2011. Vi ska även försöka hitta en bättre lösning på mina sömnproblem. Jag kommer inte ihåg exakt när jag började med Stilnoct men jag hittade ett inlägg från 2011 där jag tog dem. Så jag har väl tagit dem i över 7 år nu. Det känns lite illa att inte kunna sova utan dem… Så vi ska väl försöka se om vi kan hitta en lösning på det. Hon tyckte att vi skulle göra en sömnutredning men jag får väl se vad läkaren säger om det.

Någon som har erfarenhet utav P-stav?

Jag själv tror inte att jag kommer att få så mycket biverkningar. Det jag oroar mig mest för är blödningarna. Jag har ju tagit P-piller varje dag i några år nu så det där med mens finns inte på mina livskarta längre. Vissa verkar förlora den helt med stav medan andra börjar blöda konstant… Jag hoppas att jag är med i den första gruppen. Jag saknar verkligen inte att ha mens!

Jag vet att biverkningar skiljer sig enormt mycket från person till person. Men det vore ändå sjukt intressant och läsa om hur andra upplever det. Har eller har du haft P-stav? Lämna gärna en kommentar om dina erfarenheter med den!

4 svar på ”Hejdå P-piller och hejsan P-stav!”

 1. Inte kommenterat på ett bra tag nu, fy Ellen. Hoppas allt är bra med dig ????
  Jag satte in min p-stav i somras och hade ingen mens på säkert 4-5 månader men nu har jag mens 2-3 gånger i månaden. SÅ jobbigt. Får typ gå med en tampong i näven nästan för helt plötsligt är det igång igen. Är redan trött på det haha.
  Jag hoppas verkligen det ska funka för dig!
  Jag använde också p-piller ett bra tag innan men slutade för en i familjen fick en blodpropp pga det så jag vågade inte längre. (Det hade hänt fler gånger i hennes släkt) sen va jag inte så duktig på att ta pillren i tid haha. Blev aldrig gravid iaf!

  Svara
  • Det är inget att fya dig själv för! Jag har inte precis varit den mest aktiva heller. Jo tack det rullar på, hoppas att allt är bra med dig med! <3

   Gud va knäppt! Det verkar dock vara rätt vanligt med P-stav... Sjukt störande att man inte kan styra det på något sätt. D:
   Tack! Vi får hålla tummarna att det jag inte blir en av dem som blöder konstant. Känner mig inte så sugen på att behöva dra ur den här staven. Det var obehagligt nog att sätta in det, haha! :')

   Svara

Lämna en kommentar