I wish my dreams could come true as my reality dies.

 • Inläggskategori:Livets ångest
 • Kommentarer på inlägget:13 kommentarer
 • Lästid:4 minuters läsning

När kylan biter sig fast i huden och när man blir välkomnad hem av en stor brasa på gården, ja då vet man att det verkligen är höst. – Idag har varit en mysig dag trots en bitande kyla som har fått mig att huttra och skaka. Efter att jag hade tränat och haft ett möte med min mentor åkte jag hem och fick ett varmt bemötande. Mamma stod i full fart och lade grenar och björkris på en stor brasa som vackert brann på vår tomt. Jag hjälpte till och njöt av den nostalgiska känslan som jag fann i de flammande grenarna. Lukten, röken och askregnet kändes så bekant och tryggt. Dagen avslutades med att rensa ännu ett hösttecken, svamp. Nu har mamma även funnit en massa svarta trumpeter så vi hade mycket att rensa. Trots bortdomnade fingrar var det värt det för i den stunden fylldes mina höstkänslor med ett välbehag som jag inte ofta får uppleva.

Under dagens gång upptäckte jag att det fanns något som jag inte kunde sluta prata om. Något som jag inte kan sluta tänka på och som jag längtar något så fruktansvärt efter – Julen. Sedan barnsben ha jag älskat och sett fram emot denna högtid men det var längesedan jag kände det så starkt som jag gör nu. Jag vill bara läsa julbloggar och jultidningar hela tiden och kan inte sluta tänka på julpyssel och julmarknader. Det pirrar nästan i hela kroppen på mig och jag kan knappt tänka på något annat. För en gångs skull känner jag mig inte panikslagen och nedstämd över att gamla spöken ska besöka mig och få mig att minnas för mycket som jag inte kan hantera. Men jag är inte helt ångestfri, långt ifrån. Jag kan inte sluta tänka på maten som tillkommer och julgodiset som ska ätas. I mitt huvud spelas bilder upp där jag sitter i vintermörkret på mitt rum i myskläder och tjocka fluffliga strumpor. På bilderna som visas är jag lycklig och njuter av en Lussebulle med en kopp varm choklad fylld med marshmallows och vispgrädde. Doften av Saffran väcker mitt barnasinne och den varma chokladen fyller mig med en trygg värme som påminner mig om hur julen kändes när jag var liten. Men kommer jag någonsin att få uppleva det? Verkligheten ser annorlunda ut. I verkligheten är stunden fylld med ångest och skam.

Jag ser fram emot att få baka, pynta, julhandla och förbereda mat i stora mängder. Men jag kan inte låta bli att känna mig sorgsen när jag kommer på hur svårt det egentligen kommer att bli. Min verklighet ser inte ut som jag vill att det ska göra och jag känner mig inte stark nog att förändra på den. Antingen kommer jag att avstå från vad dagarna har att erbjuda eller så kommer jag tappa kontrollen och äta för mycket. Allt eller inget. Att klara av decembermånaden kommer att bli svår och ångestfylld. Innerst inne vill jag bara njuta och kunna äta som normala människor. Känna glädje av att få unna sig lite för att sedan känna sig nöjd. Jag vill så gärna men kan inte och har aldrig kunnat. Jag har bildat så många bilder och filmer i mitt huvud om hur allt kommer att vara. Det gör mig så otroligt ledsen att ingen av dem kommer att stämma. Svälta, hetsa, spy, svälta, hetsa, spy, svälta, hetsa, spy. – Jag vill inte att det ska bli så men jag vet inte hur jag ska undvika det. Jag vill bara må bra men allt jag tänker på är min kropp och hur mycket  jag kommer gå upp i vikt om jag följer bilderna i mitt huvud. Om jag tillåts att njuta av livet…

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Eriiza

  Problemet är ju att vi vet vilka konsekvenser sådana ord kan ha på personen som får ta emot dem.
  Men undrar om de ens någon gång växer upp, och inser hur fel de har betett sig ?

  Själv känner jag verkligen inte för jul, aldrig sett en mening med den. ;D

 2. Eriiza

  Ja, så är det nog, firade inte jul "på riktigt" förrän jag flyttade till Sverige, innan var vi för fattiga för presenter etc.

 3. Eriiza

  Jag tycker att du formulerar dig bra ! =)
  Och det är klart, att om man haft en fin barndom runt jul, så är det inte konstigt att man längtar till julen ! =) Och nu lät det som att det var så himla synd om mig, jag hör det själv, men det var inte så jag menade egentligen !

 4. melinda

  sv: Haha 😛 Jo men sen jag var typ 15 har jag prövat i princip alla sömntabletter som går att få utskrivet av läkaren, och ingen av dom fungerar som dom borde, eftersom jag fortfarande har såna besvär, och den där sömnutredningen har vi pratat länge om, för att se om jag har nån slags "sjukdom" som gör att jag inte kan sova, eller nåt sånt. I typ 60% av fallen så hittar dom ändå inget, och då får man tyvärr leva med sömnproblemen D:
  Förut trodde dom att sömnproblemen berodde på att jag var deprimerad, men jag har ju sovit dåligt så länge jag kan minnas och gör det fortfarande (även fast jag tar mediciner och inte är deprimerad längre ;p) Och nu skrev jag värsta boken till dej som svar. 😀

 5. Julian

  Naww sötnos <3
  Nästa Jul firar jag med dig <3 pösss!

 6. MICHAELA VERITAS

  Det tror jag med!!
  Hur går det med allt nu? Går du nån sorts terapi?

  <3

 7. Eriiza

  Ja, så är det nog.
  För dom flesta innebär jul något kul, har man inte upplevt bra jular, eller födelsedagar, så är det inte konstigt om man undviker de dagarna. =)
  Flyttade till Sverige 2000 från Lettland.

 8. Linnéa

  Så bra du skriver, otroligt välformulerade ord!

  Svar: taaack du!

 9. nikals

  Ninni 🙁 blir lite ledsen av att läsa! Du verkar ha en alldeles för bra visualiseringsförmåga.. du skriver ofta att du får upp bilder på hur du ska misslyckas på olika sätt eller att du kommer må dåligt..! du vet säkert redan det, men tankens kraft är så äckligt stark.. det är enkelt att föreställa sig hur dåligt man kommer att må på grund av olika saker. Och då lever man också upp till dom förestälningarna! (missuppfatta mig inte, jag menar inte att du mår dåligt utan anledning!)
  I'm sure you already know all this though.
  Men tankens kraft fungerar precis på samma sätt även i motsatt riktning..
  I know it's tough & lättare sagt än gjort men det är inte positivt tänk jag syftar på.
  Jag menar visualisering.
  Du verkar, precis som mig, ha en väldigt bra visualiseringsförmåga.
  Typ idrottare håller på väldigt mycket med det. Sån där psykisk förberedning när dom föreställer sig själva vinna. Då ökar ens potential till att vinna. Men om man visualiserar sig en förlust så ökar potentialen till förlust.. och detta fungerar mer eller mindre i alla sammanhang..

  Screw that anxiety! =D

  Du lär ha en awesome jul!

 10. Sv; JAA! MEN TYYYP! <3
  Klart jag blir, Epic Christmas Ninjas! Vi kan väl handla julklappar i år tillsammans också? 😀 tänkte på arninge = Rusta + Ö&B = SANT!

  Den är awesome!!

 11. Sv: Du kan absolut räkna med mig när det kommer till julmarknader 😉 älskar berganatta! har inte vart där så många gånger, men det är så MYSIGT! GAAH! :DD Vi får planera imorgon tycker jag 😉

  Jaaaa! Och julbak!

 12. Mel

  Ta en tugga i taget, njut av den och låt den göra dig glad. Ät inte överdrivet, utan försök kontrollera dig själv så du inte behöver spy upp det igen. Lagom med mat – lagom med motion, då blir det +-0 (plusminusnoll). Du förtjänar att må bra, glöm inte det! <3

Lämna ett svar