Orsaken bakom min kroniska smärta

Som lovat ska jag berätta om vad som är orsaken bakom min kroniska smärta. Det förvånar väl ingen om jag berättar att det är spända muskler som är boven, vilket mest troligt är mycket på grund utav stress och oro. De jag har träffat tidigare har inte haft helt fel i sina uttalanden men de gjorde väldigt fel i att säga att det bara är psykiskt och sen lämna det där. Om jag hade fått mer förklarat hur mina muskler fungerar och fått hjälp med avslappningsövningar och stretchningar från början hade det kanske inte ha behövt bli så illa som det är nu. Istället fick de mig att känna mig som en lögnare som överdrev min smärta för uppmärksamhetens skull. Även om psyket har en stor del i min fysiska problematik så spelar det ingen roll om jag blir världens mest lyckliga människan nu. Jag har gått med det alldeles för länge och min kropp tror att det är så här den ska vara.

Den största boven i dramat är höftböjaren (Psoas Major, Psoas Minor och Iliacus). Den har blivit väldigt överansträngd och den består utav 3 muskler där alla är för spända och korta. Det gör att mitt bäcken tippar framåt mer än vad den ska göra, vilket ökar svanken och får mig att överanstränga ländryggen istället. Mina djupa bålmuskler har blivit svagare vilket är en effekt av att jag är så himla stel i den breda ryggmuskeln. Den är bara en av flera av mina muskler som motverkar andra muskler från att utföra sitt jobb korrekt. Eftersom att jag är så stel i hela ryggen kan jag inte använda mina inre magmuskler korrekt. När jag suger in naveln säger ryggen ifrån och spänner sig istället mer så att spänningen i magen släpper.

Istället för att arbeta tillsammans arbetar mina muskler emot varandra just nu. Jag är ingen expert på musklernas korrekta namn eller deras relation till varandra så jag ska försöka förkorta ner det här och hålla det rätt simpelt. Jag är väldigt spänd i nacke, axlar, skuldror, korsryggen, ländryggen, stora och lilla bröstmuskeln, den djupa bukmuskeln, rumpan och de djupa sätesmusklerna, framsida lår, baksida lår, vaderna, hälsenan och så vidare. Jag har muskler som vill rotera mina ben utåt och jag har muskler som vill rotera mina ben inåt… samtidigt. Mina axlar är framåtroterade eftersom att bröstmuskeln är så stel, vilket skapar ännu mer smärta i axlarna och gör mig stelare. Båda framsida lår är så spända att jag inte kan träna upp mina hamstrings maximalt och de har i sin tur blivit väldigt stela. Spändheten i framsida lår har gått så långt att jag knappt kan träna dem längre heller eftersom att de är så trötta. De i sin tur drar upp knäna så att jag jämt och ständigt har ont i dem också.

Inflammationen i fötterna beror mycket troligt på grund av mina spända hälsenor och de har jag gått runt med i 4 år. Den dagliga huvudvärken jag har haft sen jag var 10 år är troligtvis på grund utav stelhet i nacken, axlar och skuldror. Jag har gått runt med inflammation i ländryggen och i höften (jag kommer inte ihåg den specifika muskeln) länge och nu känns det inte så konstigt att jag har det. Såklart finns det låsningar lite här och där i ryggen och jag har triggerpunkter i bröst och sätesmusklerna. Jag har ont i bokstavligt talat hela kroppen. Mina sittknölar känns som stora blåmärken så det går inte heller att sitta och vila från smärtan. Att ligga ner hjälper inte heller om jag inte preppar med spikmatta, smärtstillande och en kudde under fötterna. Det har även påverkat blodcirkulationen, syresättningen och lymfsystemet negativt. Jag har fått vätskeansamlingar vid knäna och får ofta iskalla små fläckar på låren som uppstår av att blodet inte kan cirkulera som det ska. Mina kroppsdelar sticks och domnar bort lättare än vanligt, ibland nästan hela tiden. Jag har blivit sned och alla mina muskler känns så fruktansvärt trötta.

Jag skulle kunna skriva en bok egentligen men jag vet inte om någon ens orkar läsa det här så jag ska avsluta nu. Jag kan ju inte alla små musklernas namn men jag kan intyga att det är väldigt många som är inblandade i det här. Det låter kanske inte så smärtsamt när man bara nämner ”spända muskler”, men om man ser hur allt går ihop och vad som påverkar vad så kanske man kan förstå varför jag är lite ynklig ibland. På grund utav det här har jag även fått problem med min ischias så ibland räcker det med att jag tar ett steg och det smärtar ner i hela benet. Det är i alla fall skönt att jag har träffat någon som inte bara vet vad som behöver rättas till, utan som även säger att min smärta är logiskt och att jag är helt normal.

 

4 svar på ”Orsaken bakom min kroniska smärta”

    • Jag mår faktiskt mycket bättre nu, men det har varit en lång väg och en känsla av att gå ett steg fram och två steg bak.Smärtan är inte helt borta men den känna hanterlig nu och tar inte över mitt liv på samma sätt som det gjorde tidigare.

      Svara

Lämna en kommentar