Våga vägra vågen!

Att sluta väga mig ett är ett av de bästa valen jag någonsin har gjort. Visst, i början var det inte ett val från mitt håll utan ett förbud som jag plikttroget höll mig till. Men det dröjde inte länge innan jag insåg vilken ångestfull makt vågen hade över mig och hur mycket jag faktiskt ville leva utan den. Förbudet består men jag undviker inte längre vågen för att jag måste, utan för att jag helt enkelt inte vill se min vikts siffror på den lilla rutan som jämt verkar hånskratta åt en. Den enda som får och behöver veta min vikt är min behandlare eftersom att han ska se till att jag fortfarande ligger på målvikten och varken skjuter upp eller ner i vikt. Ingen annan behöver veta hur smal, tjock eller normal jag är… inte ens jag. Vad skulle jag eller ni tjäna på det? Ingenting.

Om jag ställer mig på vågen igen så vet jag vad jag kommer att känna. Ilska, sorg, skam och besvikelse. Men problemet är att det inte spelar någon roll om jag ser siffrorna 50 eller 65, vad vågen än säger gör det lika ont. Som de flesta andra personer med ätstörningar så har jag också känt mig styrd av vågen och när jag inte hade tillgång till en så var jag ständigt stressad och hade panikångest. Jag ville väga mig varenda timme, minut och ibland till och med sekund. Det blev som ett konstigt beroende där vågen hade en ännu större talan en vad den felvridna spegelbilden hade. Nu när jag inte har vägt mig sedan december kan jag nog nästan lova mig själv att aldrig väga mig igen, i alla fall inte tills den dag då jag vet att jag kan hantera det. Jag finner inte längre någon mening med det.

Att väga sig är ett av de dummaste sakerna man kan göra! (Nu pratar jag inte om de som måste göra det pga. hälsoskäl). Normalviktiga tjejer och killar får ångest och känner sig tjocka, överviktiga känner sig som fetton och underviktiga kan också de få ångest och känna sig äckligt smala. Vågen lurar oss och får oss oftast att tro det värsta. Vi glömmer bort att den inte väger upp fett, muskler och benstommen. Vi glömmer att vi är olika byggda och att vissa är smalare och andra större. Vi jämför oss med den där smala snygga tjejen i skolan, de där modellerna i tidningarna med de perfekta kurvorna och den där muskulösa killen på gymmet.

Det är dags att påminna oss själva och alla andra att siffror inte är någons värde som person. Du behöver inte vara jätte smal, ha mer kurvor eller vara superatletisk för att passa in. Det viktigaste är att du mår bra fysiskt och psykist och trivs med dig själv. Du har en trivselvikt som din kropp vill ha och som den mår bra av. Vissa ska väga mindre och andra lite mer. Om du försöker gå upp eller ner i vikt så sliter du på kroppen. Älska den istället som den är och för att den är din. Din kropp är one of a kind, den är speciell och vacker på sitt sätt.

20 svar på ”Våga vägra vågen!”

 1. Jag vägde mig nästan varje dag förut, men jag har slutat jag med. Orkar liksom inte hålla på.. 🙂
  My recent post Dagens outfit

  Svara
 2. wow.. tack för de orden!
  jag har typ ett beroende av att väga mig.. är typ besätt av min vikt och tycker att jag väger för mycket.. det kanske besvarar din fråga om hur jag klarade mig i 2 månader… sedan blev jag så sugen att jag tog en godis när familjen var hemma.. det utlöste en del saker. hehe.
  efter att ha brutit ihop och förklarat för mamma att jag vägde för mycket för mina egna krav och fått förklarat för mig att vikten inte spelar någon roll har jag förstått det.. jag ska motionera men ända njuta av mina behov!
  denna texten du skrivit här gör mig ändå starkare! tack ♥ kram
  My recent post 2 m o n t h s w i t h o u t t h i s , h o w . . ?

  Svara
 3. Det finns viktager saker och siffror man måset hålla koll på än på dom på vågen. Men själv så väger jag mig p.g av hälsan och så. Men annars ska man göra som du! Man har liksom ingen andledning att stå på den där dumma vågen!
  My recent post Nya hörlurar ♥

  Svara
 4. True story! Jag har inte vägt mig på säkert två, tre år (bortsett från läkarbesök) bara för att jag får en sån ångest! När mamma säger vad hon vägde i min ålder är det ungefär 10 kg mindre än mig! Dock glömmer jag att jag är större än henne i grunden, större benstomme (haha låter som Eric Cartman), är längre osv. Vikten är verkligen bara en siffra, precis som åldern! Det finns ingen regel för vad som är rätt eller fel – fast det är klart! Om man är överviktig så att det skadar dess hälsa är det bra att väga sig för att hålla koll på läget och få motivation när man ser på vågen att siffrorna minskar! Eller som underviktig ser att siffrorna ökar!

  Som sagt; när vågen används på rätt sätt är den super bra – annars är det som att stå på nålar! <3

  Svara
 5. Så sant! Folk brukar ofta haka upp sig på sin vikt och det är synd vad några siffror kan göra :/ Älskar fortfarande dina såna här inlägg, för du vet verkligen vad du skriver om!

  Svara
 6. Jag vägde mig konstant innan, såg fram emot att gå upp på morgonen och väga mig. Dock var man ju aldrig nöjd över resultatet…men ändå. Sen när jag flyttade missade jag att ta med mig min våg så jag har inte kunnat väga mig förrens igår. Då var jag jättenervös men ändå så sögs jag mot den där vågen. Jag blev både nöjd och besviken, två kilo mindre men fortfarande för mycket liksom. Skönt att jag inte har någon hemma hos mig.
  My recent post Så sjukt bra!

  Svara

Lämna en kommentar